CircuitHQ

Guide

Why You Need to Notify the DNO: Solar, Batteries, EVs, Heat Pumps

Why UK electricians and installers must tell the DNO about solar PV, batteries, EV chargers and heat pumps: the law, G98 vs G99, the 28-day rule and the risks.

By Phillip Mills, Director, PPM Electrical Ltd · 31 October 2026

Questions

Do I need to tell the DNO about a small solar system?+

Yes. Every grid-connected solar PV system has to be notified. Up to 16A per phase in total, and fully type tested, it's G98: notify within 28 days of commissioning. Over that, it's G99, and you apply first.

Who is responsible for notifying the DNO, the installer or the homeowner?+

ESQCR regulation 22(2)(c) puts it on the person installing the source of energy, and MCS MIS 3002 says the MCS contractor must do it. The homeowner should get a copy of the DNO's response.

Do I need to notify the DNO about a battery on its own?+

Yes. A battery that can export counts as generation. Add its inverter rating to any other generation on the installation to see whether it's G98 or G99.

Does an EV charger need a G98 or G99?+

No. A normal EV charger is a load, so it follows ENA's EV and heat pump process: connect and notify within 28 days if maximum demand is 60A per phase or less and the supply is adequate, otherwise apply first. A V2G charger that can export is also generation.

Is CircuitHQ endorsed by the ENA or the DNOs?+

No. CircuitHQ isn't endorsed by the ENA, MCS or any DNO, and its forms aren't official ENA or DNO forms.

Sources